Olyckan vid Djatlovpasset

Har ni hört talas om olyckan vid Djatlovpasset? Det var en mystisk händelse som utspelade sig den andra februari 1959 och än idag vet ingen exakt vad som hände natten då de dog. Ungdomarna var vana vid svåra bergspass och valde en svår väg för deras expedition. Olyckan har blivit mycket mytomspunnen av flera anledningar. Deras tält var upprivet inifrån och alla tycks ha lämnat tältet på egen hand. Sex förfrös men resterande hade väldigt konstiga skador. Exempelvis hade två krossade revben men inget yttre våld som blåmärken kunde ses. En kvinna saknade sin tunga och kläderna visade prov på strålning. Förra året öppnade Ryssland upp utredningen igen och kom fram till att det var en lavin. Det konstiga är bara att det inte kan förklara kroppsskadorna. Många bergstrakter är ganska outforskade så jag tycker det är supermysigt att komma hem efter en dag på fjället, måla med mina färgpennor i målarboken eller bara slänga mig framför TVn istället för att övernatta i vildmarken.

Author: