Snödjup i Sverige

För alla som gillar att åka slalom eller utföra andra aktiviteter i snön så har januari verkligen bjudit på snö. Det fick mig att fundera på vad rekordet för snödjup i Sverige är. Föga förvånande är det i ett norrländskt landskap, nämligen Norrbotten som innehar rekordet. 1926 i Kopparåsen mättes hela 327 centimeter. Över tre meter är galet mycket och då är det inte konstigt om man tar kontakt med en mäklare borås och drar söderut med sitt pick och pack. Även om snödjup är lättare att mäta än många andra naturfenomen så är det inte fullt så enkelt som man kan tro. Det är ju omöjligt att mäta på alla ställen och det skapas ofta drivbildning med snö. En annan faktor är att snön är olika. Exempelvis är torr snö fluffigare medan blöt snö är mer kompakt. Det kan alltså ha kommit mer nederbörd vid varmare väder men snötäcket är ändå inte lika djupt.

Hus som är täckta av snö
Solnedgång över snöigt vinterlandskap

Author: