Spark – ett härligt vinterfordon

Med tanke på hur många vägar som saltas och sandas nuförtiden så har användandet av sparkar minskat. Även om ingen vet exakt när den första sparken tillverkades så tros den komma från Norrland någon gång på 1800-talet. Piteå har nämnts i vissa källor men 1870 figurerar en spark i en lokaltidning i Norrland och det är den första kända skriften. Kälkar med medar har använts betydligt längre än en spark och de användes inte enbart i de nordiska länderna. Det var även vanligt att tävla i spark och i Nordiska spelen, en föregångare till vinter-OS, fanns spark med. Sparken är även ett väldigt bra fordon för de som har problem med balansen. Den kan vara särskilt bra för äldre men hör med din fysioterapeut vilken vinterträning som rekommenderas för dig. Du kan läsa mer om sjukgymnaster och vad de gör på länken till lediga jobb fysioterapeut. Trots att sparken är ett fordon så räknas den inte som det i trafiken utan reglerna är samma för gångtrafikanter då det gäller vilken sida av vägen du framför den på.

Flicka drar en släde

Author: