Midsommarfirande i fjällen

Finns det något bättre än en midsommarafton i fjällen? Inte om du frågar oss som bor här eftersom det är få saker som slår den långa ljusa sommarnatten då allt badar i grönska men snöfläckarna på fjällen fortfarande ligger kvar. En som jag studerade tillsammans med bestämde sig efter avslutade studier att köpa lägenhet Västerås och nu ska hon fira midsommar i Norrland för första gången. Är det något som skiljer firandet mot övriga landet? Ja iallafall om man får tro experterna då det gäller maten. Norröver är det vanligt att exempelvis servera jordgubbstårta, strömming och sill vilket exempelvis inte är vanligt i Skåne. När det gäller dans kring stången är det ingen större skillnad men blommorna kan variera beroende på var i landet man bor. I södra Norrland så blommar vanligtvis syrenerna kring 10 juni och högre norrut kan de slå ut alldeles lagom tills det är dags att klä midsommarstången. Det är såklart även ljusare ju länge norrut du kommer och även om långt ifrån hela Norrland har midnattssol, det är bara en liten procentuell del som ligger ovanför polcirkeln, så blir det aldrig riktigt mörkt.

Kvinna på äng med krans och bukett

Author: