Att göra en snögubbe

snögubbe snogubbe

Mångas första minnen av vintern är att göra snögubbar. Och visst är det kul, man kan använda sin fantasi till att göra alla möjliga figurer och använda halva hemmet till att dekorera dem. För att få till en riktigt bra snögubbe är det bäst om temperaturen ligger runt nollstrecket och det är bra kramsnö som gör det enkelt att forma snön till formen man vill ha.

Det enklaste sättet att göra en klassisk snögubbe är att krama en stor snöboll och sedan rulla den i snön för att forma en större och större boll. När du fått till en lagom stor gör du en aningen mindre snöboll på samma sätt och sedan en ännu mindre tredje.  Stapla dem på varandra, sätt på en morot, stenar eller liknande för ögon, stick in några pinnar för armar och svep en halsduk som en sista touch.

Men när man gjort några stycken klassiska snögubbar kan det vara kul att börja variera sig lite. Ta fram din inre skulptör och försök forma lite olika figurer. Typiska figurer är sådant som sjöjungfrur, katter eller varför inte försöka sig på att göra en snöstol. Det bästa är att om man misslyckas så kan man snabbt göra sönder skulpturen och börja om, snö tar sällan slut. Många barn tycker det är kul att avbilda hela familjen i form av snö. Gör det lite mer speciellt genom att tänka lite extra med dekorationerna. Istället för bara lite halsdukar kan man sätta en hatt på pappan och kanske en blommig klänning på mamman. Ta några skor att använda till barnen, kanske ett par avdankade foppatofflor att dekorera fötterna med?

Glöm inte att diverse köksredskap ger roliga tillskott till figurerna, en stekspade kan bli en arm och en kastrull funkar som hatt. Det viktiga är att man använder sin fantasi och skapar något man är stolt över eller i alla fall kan skratta åt.