Längdskidor

700x300_langdskidakning Längdskidor

En sport som blir mer och mer populär under vinterhalvåret är längdskidåkning. Att det blir allt mer populärt är ingen gåta, det är ett roligare sätt att komma ut i naturen än att pulsa i djup snö med vanliga skor. Skidåkning aktiverar dessutom alla muskelgrupper i kroppen, vilket ger en svårslagen konditionsaktivitet som även ger mer styrka.

För att komma igång krävs att man har rätt utrustning. Till skillnad från utförsåkning är balans inte ett lika stor faktor utan skidorna är smalare och längre vilket fördelar vikten av utövaren jämnt och ger högre fart. Till dessa behövs pjäxor som ger ett stabilt grepp i skidorna och även stavar vilka både hjälper till med balansen och används för att ta sig framåt. Man brukar säga att det framförallt finns två stilar som används mest; den klassiska stilen samt fristil.

Den klassiska stilen involverar diagonalgång, vilket är ungefär som att gå vanligt fast med skidor. Du sätter fram en skida medan den andra skjuter bakåt och därmed för dig framåt. Samtidigt trycker man med staven på motsatt sida av den främre skidan. Sedan upprepas samma rörelse med den andra foten framåt och motsatt stav bakåt. En annan teknik är stakning, vilket är när man tar sig framåt enbart med stavarna. Andra tekniker som ingår i den klassiska stilen är saxning och diagonalgång.

Fristilen använder en annan teknik som påminner mer om skridskoåkning. Man skjuter skidorna utåt i mer av en V-form medan man skjuter bakåt med stavarna. Det här sättet att åka går mycket snabbare men kräver en annan typ av skidor som är lite kortare samt stavar som är längre och därmed når längre bak. Kom ihåg att använda värmande kläder av ett material som andas och leder bort fukt. Flera skogsområden har slingor som är utmärkta specifikt för längdskidåkning och gör det enkelt att hitta en lagom lång runda som passar dig.