Bygga en snökoja

snökoja snökoja1

En lång vandring i ett snölandskap är en fantastisk upplevelse för många. Men då många avslutar den innan solen hinner gå ner finns det ett sätt att få en verkligt unik upplevelse i naturen. Bygg en snökoja!

Om den byggs rätt ger den helt isolation från vind och med en varm sovsäck fungerar den lika bra, om inte bättre, än ett butiksköpt tält. De första som började tillverka dem var skogsindianerna i de kallaste delarna av Kanada. Snökojan kallas egentligen Quinche. Ju kallare det är ute desto bättre håller den, bäst blir den om det är kallare än 10 minusgrader men några snäpp under nollsträcket brukar det också gå bra. När snön är så kall blir den också torrare och iskristallerna i snön fryser ihop för att bilda en riktigt stabil snökoja.

Börja med att rita ut en cirkel i snön och gör sedan cirkeln mer markerad genom att gå med tunga steg i cirkelns linje. Sedan är det dags att börja skotta. Lägg all snö ovanpå cirkeln så att det bildar en hög på cirka 2 meter och ger en cirkel på runt 3 meter i diameter. Ta nu ett antal pinnar på 3 decimeter vardera och stick in runtom snöhögen. Låt snöhögen stå i några timmar så att den hinner frysa ihop och bilda ett starkare skal. Sedan är det bara att gräva ur den, när du stöter på pinnarna vet du att du nått den inre gränsen för skalet.

För att göra det lite mysigare kan det vara kul att göra lite hyllor inuti kojan som man kan sätta värmeljus på, vilket gör det både vackrare och torrare på natten. Lägg in några varma sovsäckar och när natten kryper på har du ett perfekt ställe att få en riktig vildmarksupplevelse.