Pulka och andra alternativ

pulka-race Åka-stjärtlapp

När den första snön har lagt sig och man tittar ut genom fönstret, vem får inte impulsen att bara kasta sig ut i snön och snabbt åka nerför backarna? Det klassiska alternativet är såklart pulkan men om man som jag lyckats göra sönder ett antal pulkor genom att man är lite stor för rekommenderade maxåldern 10 år. När många barn som försöker få plats i samma pulka går de också ganska lätt sönder. Tur då att det finns massor av andra alternativ!

Den coolaste varianten om du frågar de flesta barn är såklart snowracern. Den går att styra, går riktigt, riktigt snabbt och gör pulkaåkningen nästan till ett bilrace. Men det kan också bli lite läskigt för de små, den är inte lika lätt att kasta sig av om det går för snabbt och kaos uppstår lätt om flera krockar med varandra.

Ett billigt alternativ är stjärtlappen som bara är att sätta sig på och köra. Den är också liten så den är lätt att ta med i ryggsäcken tillsammans med matsäcken. Bra om man inte vet vart man ska men om man råkar hittar en perfekt backe.

Det mest spontana och därför i mitt tycke roligaste alternativet är att helt enkelt ta närmaste plastpåse, typ ICA-kassen, och kasta sig ut i backen. Det är lite trixigt eftersom den lätt fastnar eller man glider av den, men med lite övning funkar den i alla fall nästan lika bra som en stjärtlapp. Det är kanske lite för avancerat för de allra minsta att få det att fungera men för de vuxna som gärna vill känna sig som barn igen duger det bra. Så även om du inte har den typiska pulkan hemma finns massor av alternativ om man bara har lite fantasi.